HomeNewsCurrent Affairs Questions and Answer you should Know before Post utme

Current Affairs Questions and Answer you should Know before Post utme

.

These are important current Affairs Questions you should Know before Post utme examination.
Take to your time to read and it might just be life saver when post utme exam come around.

1. Traditional rulers were restricted to ceremonia

#googleads

l rules by the local government reforms of

a. 1966 b. 1976 c. 1984 d.1987

2. A parliamentary system, who ensures that member

s are in the house to vote on major issues

a. Party leaders

b. Speaker of the House
c. Clerk of the House

d. Whip

3. A system in which no single person serves as the

chief executive is known as a.

Republican b. Revolutionary

c. Collegial d. Parliamentary

4. A social system in which power is derived from c

ontrol over land is called

a. Oligarchy b. Feudalism

c. Socialism d. Welfarism

5. A rule.of lawrefers to situation in which

a. Lawyers are the rulers

b. Laws are supreme

c. The judiciary is independent

d. Parliament makes laws

6. An important principle of the civil service is

a. Authoritarianism b. Anonymity

c. Nepotism d. Partisanship

7. Which of these constitution recognized local go

vernment as the third tier of government

a. The 1946 Constitution

b. The 1960 constitution

c. The 1963 constitution

d. the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the app

ointment of judges by the

a. Civil service commission

b. Judicial service Commission
c. Low Review Commission

d. The 1979 constitution

9. The minorities Commission appointed in Nigeria i

n 1957 recommend that

a. More states should be created in the federation

b. No more states should created before independenc

e

c. Nigeria should revert to a unitary structure

d. the legislature should Legislate for the minorit

y areas

e the minorities should constitute one state 10. T

he second military coup deta’t in Nigeria took place on

a January 15, 1966 b. October 1, 1966

c. July 29, 1966 d. July 29, 1975

e. February 13, 1976

55

11. One of these was in existence before the outbre

ak of the second world war

a. The OAU b. The League of Nations

c. The UNO

d. The Commonwealth of Nations

e. ECOWAS

12. An important advantage of creating more constit

ution in a federal state is to

a. Enhance the People’s participation

b. Enable ambitious Politicians gain political powerful

c. Make the states gain more power from the federal

government

d. Curb the excess of the federal government

13. Under the Presidential system

a. The party with the majority of seat forms the Ex

ecutive

b. There is the principle of collective responsibil

ity

c. The president may come from any of the parties

d. The states take instruction from the federal gov

ernment

14. Public opinion is important because it

a. Tells government what action it must take

b. Lets government know what the people want

c. Allows Police to manage crisis

d. Mothers the minorities in resource lean areas

e. Guarantees people’s freedom and rights

15. Bicameral legislature exists

a. Where two cameras are used to monitor court proc

eedings

b. To prevent the concentration of power on legisla

tive house

c. To provide jobs for more politicians

d. To ensure that just laws are passed

16. Africans were first elected to the legislative

council in British West Africa in a. Ghana b. Sierra Leone

c. The Gambia d. Nigeria

17. One of the functions of the Ministry of externa

l affairs is the

a. Deportation of illegal aliens

b. Issuance of Passports
c. Defence of the Country’s Borders

d. Promotion of national interests

18. The leader of the Northern People’s cong

ress was

a. Yakubu Maitama Sule

b. AbubakarTafawa Balewa

c. Aminu Kano

d. Ahmadu Bello

19. The idea of democracy started with the

a. Romans b. Pensions d. Egyptians

20. In the Marxist theory, those who live by sellin

g their labour are called

a. Bourgeoisie b. Proletariats c. Feudal lords d. S

laves

21. Which of the following is NOT an acceptable mea

ns of achieving democracy?

a. Referendum b. Recall

c. Initiative d. Riots

22 The branch of government responsible for impleme

nting laws is the

a. Executives b. Legislature d. Police

23. In a democracy, sovereignty is vested in a. The

community b. Public officials

c. Judges d. The head of State e. The Legislature

56

24. Universal Adult Suffrage means all

a. Adult citizens can vote

b. Citizens vote

c. Qualified citizens can vote
d. Literate citizens can vote

e. Adult males can vote

25. A bill that applies to the whole population and

is intended to promote the general

welfare is called

a. A private bill

b. A decree

c. An Appropriation bill

d. A public deal

e. An edict

ANSWER KEY

1. B 6.B 11.B 16.A 21D

2. D 7.D 12.A 17. D 22.A

3. D 8.B 13.C 18. D 23.A

4. B 9.A 14.B 19. C 24.C

5. B 10. C 15.B 20. B 25C

QUESTION TWO

(1) A human community that is usually cohesive and

homogeneous is

(A) nation (B) kinship (C) clan (D) nation

(2) Which of the following made the earliest contac

t with the Nigerian society ?

(A) british (B) portuguese (C) french (D) german
(3) Under the 1963 republican constitution,the pres

ident excercised ?

(A) judicial power (B) executive power (C) nominal

power (D) concurrent powers

(4) The principal of federal character was first e

nunciated in the (A) 1989 constitution (B)1963 con

stitution (C) 1999 constitution (D) 1979 constityt

ion

(5) Between 1960 and 1966 nigeria was governed un

der the (A) presidential system (B) westminster sy

stem (C) confederal system (D) unitary system

(6) One major factor that differentiate the preside

ntial from the parliament system is:

(A) separation of power (B) judicial indipendence (

C) passage of bills (D) party system

(7) A major feature of the policy of deregulation i

n nigeria is the:

(A) enthronement of market forces mechanism (B) i

ncreasing dominance of the economy by the state (C

) proliferation of public cooperations (D) phenome

ntal increase in direct foreign investment

(8) Bicameral legislature exists: (A) where camera

men are allowed to cover the proceedings of legisl

ature (B) to prevent the concentration of power in

one legisterature house (C) to provide jobs for m

ore politicians (D) to ensure that just laws are p

assed

(9) A major issues that distinguishes pressure grou

ps from political parties is (A) membership (B) the objective (C) the voting pat

tern (D) the ideology.

(10) Equality before the law is component of

(A) separation of powers (B) checks and balanced (C

) the rule of law (D)constitutional law

(11) A law passed by the legislature and assented

to by the executive is (A) an act (b) a presidenti

al proclamation (C). A decree (D) a legislative or

der

(12) The principles of checks and balances empower

s the judiciary to (A) invalidate the actions of o

ther arms (B) administer the criminal justice sys

tem (C) abrogate the law (D) apply the law

(13) In a parliamentry, the term shadow cabinet is

often used to refer to (A) back benchers in the h

ouse (B). Deputy prime minister and assistant mini

sters (C) rebellious members of the ruling party (

D) portfolio designates. Of the party in opposition.

(14) The fundamental assumption on which the idea o

f the rule of law is based is

(A). Supremacy at the constitution (B)rationality

of human being (C) quality of human being (D) love

for social justice.

(15) Association whose main interest is to influen

ce public policies without attempting to capture s

tate power are (A) communal group (b) trade unioun

(c) political paties (D) pressure group

(16) Multilaterism in Nigeria foreign policy entai

ls (A) africa being the centre piece of nigeria for reign policy (B) Non-aligned posture in internatio

nal affairs (C) quest for a permanent membership (

D) membership of internation organisation.

(17) The set of policies on the basis of which co

untries interact with one another is called (A) di

plomacy (B) foreign policy (C) National policy (D)

international relations

(18) After the defeat of germany in world war 1, h

er former colonies were administered under the lea

gue. Of nation as (A) occupy territory (B) trust t

erritories. (C)crown colonies (D) protectorates

(19) The Nigeria – cameroon crisis over Bakassi pe

ninsula occured owning to the interpretation of th

e treaty of 1913 and the

(A) resolution of OAU (B) Maroua accord (C) decisi

on of the ecowas (D) decision of the international

court justice

(20) The first Nigeria leader to become chairman o

rganization of african unity was: (A) Tafawa balew

a (B) murtala muhammed (c) yakuba gowon. (D) aguiy

i ironsi

ANSWER KEY

1D 2B 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10C 11A 12A 13D 14C 15D

16D 17B 18B 19B 20C

QUESTION THREE

1. The military coup of July 25, 1975 which topped general Yakubu Gowon from power

took place when he was attending which important event?
a. OAU Summit in Kampala

b. UN General Assembly in New York

c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia

d. The Olympic Games

2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General

Elections in Nigeria?

a. Unity Party of Nigeria

b. National Party of Nigeria

c. Social Democratic Party

3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in

1979 by:

a. Justice Fatai Williams

b. Justice Adetokunbo Ademola

c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore

d. Justice Isa Mohammed

4. The British took over Nigeria through

43

a. Negotiation (b) Bargaining

c. War (d) The Sea

5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till

1963?

a. Supreme court

b. Federal Court of Appeal

c. Appellate court

d. The privy council

6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?

a. To approve the independence of Nigeria

b. To allay the fears of minorities in Nigeria

c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria.
d. To make Lagos a British colony

7. Into how many local government areas is Nigeria officially delineated?

a. 654 (b) 650 (c) 820 (d) 774

8. Laws made by State government are known as

a. Edicts (b) Bye law (c) Acts

(d) Decrease

9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria

will be celebrated in

a. 2060 (b) 2063 (c) 2014 (d) 2007

10. Which of these men introduced indirect rule in Nigeria?

a. Mungo Park

b. Dr. Nnamdi Azikiwe

c. Lord Lugard

d. Sir James Robertson

11. Politics is an act for

a. Man to govern himself

b. Man to create government

c. States to control its destiny

d. Man to determine others

12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is

a. Membership (b) objective (c) voting patterns (d) ideology

13. A nation consists of people with

a. Common history

b. Common ancestry

c. A shared set of values

d. A,B, and C above

14. A totalitarian state is based on

a. Multi-party system

b. Total protection of civic rights
c. The totality of the state processes

d. Coercion as the instrument of government

15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called

a. Political socialization

b. Political culture c. Political transformation

d. Referendum

16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is

Family (b) Peer group (c) school d. Churches and Mosques

17. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state

control the commanding heights of the economy is called (a)totalitarianism

(b)communalism (c) socialism (d) communism

18. In which of the following countries is governmental powers most fused?

a. Nigeria

b. United states of America

c. France

d. Canada

19. The benefits of separation of powers include the following except

20. Which of the following best describes French colonial policy in Africa? (a) policy of

association (b) policy of casus belli (c) policy of hostility (d) policy assimilation

21. The electorate is generally understood to refer to: (a) elected members of the

national assembly (b) elected members of the state houses of assembly (c)

candidates who can contest elections (d) those citizens qualified to vote at

elections

22. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the

head of government are vested in (a) the inner cabinet (b) an individual (c)

two different individual s (d) the ministerial council

23. In a modern democracy , the ultimate source of sovereignty is the (a) legislature

and executive (b) judiciary (c) ruling political party (d) people

ANSWER KEY

1A 2C 3B 4D 5D 6B 7D 8A 9C 10C 11A 12B 13D 14D 15C 16B 17A 18C 19B 20A 21D 22D 23C 24D

C

QUESTION FOUR

1. Democracy was first practiced in

a. Ghana

b. United state of America

c. Greece (d) Britain

2. Which of these countries has the highest population in West Africa?

a. Mauritius (b) Ghana (c) The Gambia (d) Nigeria

3. This African ruler resisted colonial rule and was later exiled by the colonial officials

a. Alaafin of Oyo (b) Oba of Benin

(c) King Jaja of Opopo (d) Onisanbo of Ogbooro

4. The following countries are settler colonies except

a. Nigeria

b. South Africa

c. Angola

d. Mozambique

5. Nigeria gained independence from colonial rule on

a. October 1, 1960

b. November, 1963

c. May 29, 1999

d. November 1, 1960

6. All but one of the following is not a symbol of political culture

a. A national flag

b. The government

c. An anthem

d. The constitution
7. All but one of these is not an agency of political socialization

a. The constitution

b. The family

c. Peer group

d. Schools

8. All but one of these is not a tactic adopted by pressure groups in the pursuit of their

objectives

a. Propaganda

b. Lobbying

c. Assault

d. Boycott

9. The following are Angophone west African countries except

a. Ghana

b. Nigeria

c. Kenya

d. The Gambia

10. A Nigerian who has been the secretary of the commonwealth of nations

organization is

a. Dr. Ibrahim Gambari

b. Professor Adebayo Adedeji

c. Chief Jaja Nwachukwu

d. Chief Emeka Anyaoku

11. How many countries are in Africa

a. Fifteen

b. Fifty three

c. Fifty

d. Fifty five

12. Economic community of west African states (ECOWAS) was based on the initiative of

the heads of states of these two countries
a. Nigeria and Ghana

b. Nigeria and Togo

47

c. Senegal and Cote d’lcoire

d. B and C above

13. ECOWAS treaty was signed on

a. May 28, 1975

b. October 1, 1960

c. June 12, 1975

d. None of the above

14. In which city was the ECOWAS treaty signed

a. Lagos

b. Banjul

c. Accra

d. Abuja

15. A capitalist state is based on

a. Religion

b. Creating job opportunities

c. Dictatorship

d. Free trade

16. In politics, power is all of the following except

a. Capacity to affect the actions of others

b. Ability to make people do things they otherwise will not do

c. An object

d. It is part of a relationship

17. Every political system performs the following basic function except

a. Rule making

b. Rule transformation

c. Rule enforcement
d. Rule adjudication

18. These are common forms of governments except

a. Federal

b. Unitary

c. Plural

d. Confederal

19. In a federal system

a. The centre is weak

b. Plurality is abnormal

c. There is nothing like autonomous units

d. There is unity in diversity

20. The legislature performs the following functions except

a. Determines the general direction of public policies

b. Investigating and monitoring the activities of the officials of government

c. Exercises power of appointment of government officials

d. Enforcing the law

21. The independence constitution of 1960

a. Introduced bicameral legislature

b. Catered for the three regions of Nigeria

c. Provided for emergency powers

d. Provided for fundamental human rights

48

22. Nigeria became a republic in

a. 1960 (b) 1961 (c) 1963 (d) 1914

23. The amalgamation of the northern and southern protectorates and the colony of

Lagos was in

a. 1960 (b) 1966 (c) 1914 (d) 1957

24. Globalization is all but one of these

a. A renewed concept in international studies
b. Limited to the west

c. A process of making the world smaller

d. An increasing integration of the world

ANSWER KEY

1. C 6. B 11. D 16 C 21 C

2. A 7. A 12. B 17 B 22 C

3. C 8. C 13. A 18 C 23 C

4. A 9. C 14 A 19 D 24 B

5. A 10. D 15 D 20 D

3 comments

  1. Please i need FUNAI post UTme past questions and answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Google Analytics Stats

generated by GADWP