HomeNews100 Nigeria Current Affairs questions & Answers you should know before post utme exam —- see here

100 Nigeria Current Affairs questions & Answers you should know before post utme exam —- see here

1. Who formed the first political party in Nigeria?
A obasanjo
B osama
C obi
D Herbert Macauly

2. What was the first political party in Nigeria?

#googleads

A APC
B PDP
C NNDP
D AD

3. Who is the current president of Nigeria?

A. Obasanjo
B. Saraki
C. Buhari
D. Jonathan

4. Who is the current vice president of Nigeria?

A. Osinbanja
B. Atiku
C. Peter obi
D. Namadi sambo

#5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

A peace
B Terror
C. Agriculture
D. Strength

Answer: Strength

6. Representative democracy is best characteristic by
(A) free elections and proper registers of voters
(B) a politically educated electorate
(C) rule by the interest group
(D) proper constituencies and a real choice of candidates

7. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
(A) causing social unrest (B) influencing governmental decisions
(C) controlling nation’s economy (D) getting workers to unite

8. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is
(A) an indirect election(B) an unfair election (C) a disputed election (D) a rigged electron

9. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
(A) by election (B) general election (C) referendum (D) plebiscite

10. Which of these countries does NOT operate a federal constitution
(A)USA (B) Nigeria (C) Canada (D) France

11. The major advantage of the secret ballot is that
(A) it is faster than other systems
(B) nobody can be prevented from voting
(C) it ensures the anonymity of each voter
(D) losers can ask for another secret voter
www.myschoolnewz.com
www.studentgist.com
12. In a one party state
(A) there are no free citizens
(B) the communist party is the only legal party
(C) the ruling party is the only legal party
(D) elections to be legislature are held at the party’s conferences
13. A cabinet system of government is practiced in
(A) Britain and Canada (B) the soviet union
(C) all European Countries including Britain (D) the United State of America
14. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
(A) a dissolution (B) an adjournment (C) a prorogation (D) a devolution
15. The constitution of the federal republic of Nigeria
(A) promotes unity of diversity
(B) allows for the dominance of the minority ethnic groups
(C) concentrates governmental power at on one level of government
(D) ensures the dominance of one political party.
16. The transfer of authority to local government council is known as
(A) delegation (B) fusion (C) fragmentation
(D) devolution
17. The principle of anonymity of civil servants means that they
(A) are not the servant of a particular government(B) are trained for the duties they perform(C) are credited or
blamed
for any thing they do (D) have a career
18. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were
(A) UPN, NPN, PPA, PPP, NPP, and NAP
(B) UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,
(C) NPN, UPN, NPP, PRP, PPP NNDP,
(D) NPC, GNPP, PRP, UPN, NPP and PPA
19. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
(A) farmers (B) the Nigerian union of teachers (NUT)(C) Nigeria medical associate (NMA) (D) academic staff union
of
university (ASUU)
20. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the
(A) burns constitution
(B) Richards constitution
(C) Littleton constitution
(D) Macpherson constitution
21. A popular principle of colonial administration in British west Africa was
(A) association
(B) indirect rule (C) paternalism (D) assimilation
22. The first governor-general of colonial Nigeria was
(A) sir, Hugh Clifford(B) sir James Robertson (C) lord Lugard(D) sir Ralph moore.
23. The first military government in Nigeria was headed by
(A) General Yakubu Gowon, (B) General Agunyi Ironsi
(C) General M. Mohammed (D) General O. Obasanjo.
24. The first general election in Nigeria was hold in
(A) 1933 (B) 1952 (C) 1955 (D) 1959
25. The supreme organ of the U.N O is the
(A) general assembly (B) secretary general (C) world court (D) world bank

ANSWERS
1D 2C 3C 4A 5D 6A 7B 8A 9A 10D
11C 12C 13A 14A 15A 16A 17C 18B 19A 20B
21B 22C 23B 24D 25A

Current affair 2

1. Traditional rulers were restricted to ceremonia
l rules by the local government reforms of
a. 1966 b. 1976 c. 1984 d.1987
2. A parliamentary system, who ensures that member
s are in the house to vote on major issues
a. Party leaders
b. Speaker of the House
c. Clerk of the House
d. Whip
3. A system in which no single person serves as the
chief executive is known as a.
Republican b. Revolutionary
c. Collegial d. Parliamentary
4. A social system in which power is derived from c
ontrol over land is called
a. Oligarchy b. Feudalism
c. Socialism d. Welfarism
5. “Rule of Law†refers to situation in w
hich
a. Lawyers are the rulers
b. Laws are supreme
c. The judiciary is independent
d. Parliament makes laws
6. An important principle of the civil service is
a. Authoritarianism b. Anonymity
c. Nepotism d. Partisanship
7. Which of these constitution recognized local go
vernment as the third tier of government
a. The 1946 Constitution
b. The 1960 constitution
c. The 1963 constitution
d. the 1979 constitution
8. A condition for judicial independence is the app
ointment of judges by the
a. Civil service commission
b. Judicial service Commission
c. Low Review Commission
d. The 1979 constitution
9. The minorities Commission appointed in Nigeria i
n 1957 recommend that
a. More states should be created in the federation
b. No more states should created before independenc
e
c. Nigeria should revert to a unitary structure
d. the legislature should Legislate for the minorit
y areas
e the minorities should constitute one state 10. T
he second military coup deta’t in Nigeria took place on
a January 15, 1966 b. October 1, 1966
c. July 29, 1966 d. July 29, 1975
e. February 13, 1976
55
11. One of these was in existence before the outbre
ak of the second world war
a. The OAU b. The League of Nations
c. The UNO
d. The Commonwealth of Nations
e. ECOWAS
12. An important advantage of creating more constit
ution in a federal state is to
a. Enhance the People’s participation
b. Enable ambitious Politicians gain political powe
r
c. Make the states gain more power from the federal
government
d. Curb the excess of the federal government
13. Under the Presidential system
a. The party with the majority of seat forms the Ex
ecutive
b. There is the principle of collective responsibil
ity
c. The president may come from any of the parties
d. The states take instruction from the federal gov
ernment
14. Public opinion is important because it
a. Tells government what action it must take
b. Lets government know what the people want
c. Allows Police to manage crisis
d. Mothers the minorities in resource lean areas
e. Guarantees people’s freedom and rights
15. Bicameral legislature exists
a. Where two cameras are used to monitor court proc
eedings
b. To prevent the concentration of power on legisla
tive house
c. To provide jobs for more politicians
d. To ensure that just laws are passed
www.myschoolnewz.com
www.studentgist.com
16. Africans were first elected to the legislative
council in British West Africa in a. Ghana b. Sierra Leone
c. The Gambia d. Nigeria
17. One of the functions of the Ministry of externa
l affairs is the
a. Deportation of illegal aliens
b. Issuance of Passports
c. Defence of the Country’s Borders
d. Promotion of national interests
18. The leader of the Northern People’s cong
ress was
a. Yakubu Maitama Sule
b. AbubakarTafawa Balewa
c. Aminu Kano
d. Ahmadu Bello
19. The idea of democracy started with the
a. Romans b. Pensions d. Egyptians
20. In the Marxist theory, those who live by sellin
g their labour are called
a. Bourgeoisie b. Proletariats c. Feudal lords d. S
laves
21. Which of the following is NOT an acceptable mea
ns of achieving democracy?
a. Referendum b. Recall
c. Initiative d. Riots
22 The branch of government responsible for impleme
nting laws is the
a. Executives b. Legislature d. Police
23. In a democracy, sovereignty is vested in a. The
community b. Public officials
c. Judges d. The head of State e. The Legislature
56
24. Universal Adult Suffrage means all
a. Adult citizens can vote
b. Citizens vote
c. Qualified citizens can vote
d. Literate citizens can vote
e. Adult males can vote
25. A bill that applies to the whole population and
is intended to promote the general
welfare is called
a. A private bill
b. A decree
c. An Appropriation bill
d. A public deal
e. An edict

ANSWER KEY
1. B 6.B 11.B 16.A 21D
2. D 7.D 12.A 17. D 22.A
3. D 8.B 13.C 18. D 23.A
4. B 9.A 14.B 19. C 24.C
5. B 10. C 15.B 20. B 25C
GOVERNMENT TWO

Current affair 3

(1) A human community that is usually cohesive and
homogeneous is
(A) nation (B) kinship (C) clan (D) nation
(2) Which of the following made the earliest contac
t with the Nigerian society ?
(A) british (B) portuguese (C) french (D) german
(3) Under the 1963 republican constitution,the pres
ident excercised ?
(A) judicial power (B) executive power (C) nominal
power (D) concurrent powers
(4) The principal of federal character was first e
nunciated in the (A) 1989 constitution (B)1963 con
stitution (C) 1999 constitution (D) 1979 constityt
ion
(5) Between 1960 and 1966 nigeria was governed un
der the (A) presidential system (B) westminster sy
stem (C) confederal system (D) unitary system
(6) One major factor that differentiate the preside
ntial from the parliament system is:
(A) separation of power (B) judicial indipendence (
C) passage of bills (D) party system
(7) A major feature of the policy of deregulation i
n nigeria is the:
(A) enthronement of market forces mechanism (B) i
ncreasing dominance of the economy by the state (C
) proliferation of public cooperations (D) phenome
ntal increase in direct foreign investment
(8) Bicameral legislature exists: (A) where camera
men are allowed to cover the proceedings of legisl
ature (B) to prevent the concentration of power in
one legisterature house (C) to provide jobs for m
ore politicians (D) to ensure that just laws are p
assed
(9) A major issues that distinguishes pressure grou
ps from political parties is
(A) membership (B) the objective (C) the voting pat
tern (D) the ideology.
(10) Equality before the law is component of
(A) separation of powers (B) checks and balanced (C
) the rule of law (D)constitutional law
(11) A law passed by the legislature and assented
to by the executive is (A) an act (b) a presidenti
al proclamation (C). A decree (D) a legislative or
der
(12) The principles of checks and balances empower
s the judiciary to (A) invalidate the actions of o
ther arms (B) administer the criminal justice sys
tem (C) abrogate the law (D) apply the law
(13) In a parliamentry, the term shadow cabinet is
often used to refer to (A) back benchers in the h
ouse (B). Deputy prime minister and assistant mini
sters (C) rebellious members of the ruling party (
D) portfolio designates. Of the party in opposition.
www.myschoolnewz.com
www.studentgist.com
(14) The fundamental assumption on which the idea o
f the rule of law is based is
(A). Supremacy at the constitution (B)rationality
of human being (C) quality of human being (D) love
for social justice.
(15) Association whose main interest is to influen
ce public policies without attempting to capture s
tate power are (A) communal group (b) trade unioun
(c) political paties (D) pressure group
(16) Multilaterism in Nigeria foreign policy entai
ls (A) africa being the centre piece of nigeria fo
reign policy (B) Non-aligned posture in internatio
nal affairs (C) quest for a permanent membership (
D) membership of internation organisation.
(17) The set of policies on the basis of which co
untries interact with one another is called (A) di
plomacy (B) foreign policy (C) National policy (D)
international relations
(18) After the defeat of germany in world war 1, h
er former colonies were administered under the lea
gue. Of nation as (A) occupy territory (B) trust t
erritories. (C)crown colonies (D) protectorates
(19) The Nigeria – cameroon crisis over Bakassi pe
ninsula occured owning to the interpretation of th
e treaty of 1913 and the
(A) resolution of OAU (B) Maroua accord (C) decisi
on of the ecowas (D) decision of the international
court justice
(20) The first Nigeria leader to become chairman o
rganization of african unity was: (A) Tafawa balew
a (B) murtala muhammed (c) yakuba gowon. (D) aguiy
i ironsi
1D 2B 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10C 11A 12A 13D 14C 15D
16D 17B 18B 19B 20C

CURRENT AFFAIR

CURRENT AFFAIRS
1. The military coup of July 25, 1975 which topped general Yakubu Gowon from power
took place when he was attending which important event?
a. OAU Summit in Kampala
b. UN General Assembly in New York
c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia
d. The Olympic Games
2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General
Elections in Nigeria?
a. Unity Party of Nigeria
b. National Party of Nigeria
c. Social Democratic Party
3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in
1979 by:
a. Justice Fatai Williams
b. Justice Adetokunbo Ademola
c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
d. Justice Isa Mohammed
4. The British took over Nigeria through
a. Negotiation (b) Bargaining
c. War (d) The Sea
www.myschoolnewz.com
www.studentgist.com
5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till
1963?
a. Supreme court
b. Federal Court of Appeal
c. Appellate court
d. The privy council
6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
a. To approve the independence of Nigeria
b. To allay the fears of minorities in Nigeria
c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria.
d. To make Lagos a British colony
7. Into how many local government areas is Nigeria officially delineated?
a. 654 (b) 650 (c) 820 (d) 774
8. Laws made by State government are known as
a. Edicts (b) Bye law (c) Acts
(d) Decrease
9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria
will be celebrated in
a. 2060 (b) 2063 (c) 2014 (d) 2007
10. Which of these men introduced indirect rule in Nigeria?
a. Mungo Park
b. Dr. Nnamdi Azikiwe
c. Lord Lugard
d. Sir James Robertson
11. Politics is an act for
a. Man to govern himself
b. Man to create government
c. States to control its destiny
d. Man to determine others
12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
a. Membership (b) objective (c) voting patterns (d) ideology
13. A nation consists of people with
a. Common history
b. Common ancestry
c. A shared set of values
d. A,B, and C above
14. A totalitarian state is based on
a. Multi-party system
b. Total protection of civic rights
c. The totality of the state processes
d. Coercion as the instrument of government
15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
a. Political socialization
b. Political culture c. Political transformation
d. Referendum
16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is
Family (b) Peer group (c) school d. Churches and Mosques
17. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state
control the commanding heights of the economy is called (a)totalitarianism
(b)communalism (c) socialism (d) communism
18. In which of the following countries is governmental powers most fused?
a. Nigeria
b. United states of America
c. France
d. Canada
19. The benefits of separation of powers include the following except
20. Which of the following best describes French colonial policy in Africa? (a) policy of
association (b) policy of casus belli (c) policy of hostility (d) policy assimilation
21. The electorate is generally understood to refer to: (a) elected members of the
national assembly (b) elected members of the state houses of assembly (c)
candidates who can contest elections (d) those citizens qualified to vote at
elections
22. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the
head of government are vested in (a) the inner cabinet (b) an individual (c)
two different individual s (d) the ministerial council
23. In a modern democracy , the ultimate source of sovereignty is the (a) legislature
and executive (b) judiciary (c) ruling political party (d) people

ANSWER
1A 2C 3B 4D 5D 6B 7D 8A 9C 10C 11A 12B 13D 14D 15C 16B 17A 18C 19B 20A 21D 22D 23C 24D

28 comments

  1. When is the post utme form for aaua going to be out.

  2. Yy so much delaying

  3. i need this question and answer in my mail please

  4. DONT WORRY, DIS QUE ND ANS IS A GUD 1

  5. Precious Chiamaka

    you all are talking nonsense all i know is that this is the best

  6. Precious Chiamaka

    am sorry forgive me for saying this it was just a slip of the tongue

  7. Thank you
    this is great.

  8. dis is gud!

  9. I need this question and answer in my mail please……..Thanks

  10. some of the questions are not there for example no 24
    but all the same the questions are useful

  11. Nurudeen Yusuf Issa

    What an interesting and helpful site.

  12. Please I need last question English and math on my email or phone number

  13. plz 2018 jamb government questions an answer,i need help oo plzzzz…

  14. Very helpful! How do I get more of it, you said 100 questions and answers but there are 24 questions and answer only. Please reply

  15. thanks,this is wonderful

  16. Wow so interesting I luv dis

  17. hjcdthkngjcvk cvkh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Google Analytics Stats

generated by GADWP